Minestrone od pira i graha

Maneštra ili minestrone gusta je juha s povrćem. Dolazi od talijanske riječi „minestra“, što znači juha. Za ovu juhu bitno je da joj bazu čine grah, luk, celer, mrkva i rajčice, a ostali dodaci kao što su razno povrće i meso čine svaku od varijanti posebnom.

Zanimljiva je priča o njezinu nastanku jer se dijelom isprepliće s pričom o tome kako su italska plemena osvajala Rim i stvorila ga središtem jednog od najvećih carstava u povijesti. Dok su živjeli razbacani po rimskim brežuljcima, jedno od jela koje su najčešće pripremali bilo je zakuhano pirovo brašno u koje bi dodali dostupno povrće. Kako su jačali, stvarali su tržnice na kojima su trgovali s Grcima, Kartažanima i Etruščanima te pomalo preuzimali od njih prehrambene navike. Kako su vremenom imali više mesa, začina i povrća, shvatili su da je juha s ovim dodacima ukusnija.

Mi smo napravili verziju minestrone u kojoj smo „sljubili“ zrnje pira i graha. Isprobajte i okusite bogatstvo okusa ove okrepljujuće juhe nastale na temeljima jela koje se nekad smatralo jelom siromaha, a zapravo govori o snazi opstanka jedne civilizacije.

200 gr EkoBreg oljuštenog pira u zrnu – namočite preko noći
500 gr mladog smrznutog graha*
3 mrkve (oko 200 gr)
Korijen celera (oko 100 gr)
1 paprika
4 žlice pasirane rajčice (domaće ili kupljene)
3 žlice EkoBreg integralnog brašna pira
1 crveni luk
4 češnja češnjaka
300 gr hamburgera
500 gr suhe vratine
3 tanke ploške špeka
List lovora
3 lista suhe kadulje
1 žlica masti
* mi smo koristili domaći mladi grah iz zamrzivača. Možete koristiti i suhi grah kojeg prethodno namočite preko noći i posebno ga na pola skuhajte pa zatim stavite kuhati zajedno s pirom, ili grah iz konzerve, kojeg ocijedite i dodajte pri kraju kuhanja

U loncu na kratko popržite na suho 3 ploške špeka, dodajte 1 žlicu masti te narezani crveni i bijeli luk. Dodajte lovor i kadulju, a zatim naribani celer i mrkvu. Na kraju dodajte narezanu papriku. Popržite, malo posolite (oprezno, jer kasnije dodajete suho meso) pa zalijte vodom. Kad zavri, dodajte suho meso narezano na veće komade i kuhajte 40ak minuta.
Sada dodajte grah i ocijeđeni pir te kuhajte 25- 30 minuta.
Juhu zagustite tako da izvadite 3 žlice graha, stisnite ih vilicom, dodajte 3 žlice EkoBreg integralnog brašna pira, 4 žlice pasirane rajčice i pomiješajte s nekoliko žlica juhe. Umiješajte u juhu.
Neka prokuha par minuta.
Pred kraj, po želji, začinite paprom ili ljutom paprikom.
Poslužite s kruhom od pira. Dobar tek!

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu