Tko je EkoBreg?

Ukratko o nama

Najkraće rečeno – zaljubljenici u prirodu koji žele svojim radom i djelovanjem, bar malo, poboljšati svijet. Smatramo da smo izabrali dobar način kako da svi budu zadovoljni poslom kojeg obavljamo ( ” win – win ” kombinacija ).

Prije nekoliko godina počeli smo otkupljivati zapušteno zemljište u Radovanu, u Varaždinskoj županiji na obroncima Ivanščice. Malo – pomalo, naše su parcele rasle i danas imamo pet hektara zemljišta pod lavandom, heljdom, pirom i starim sortama jabuka i krušaka. Dva i pol hektara su pod ekološkim nadzorom.

Što radi EkoBreg?

Uzgoj i prerada heljde i pira

Za uzgoj i preradu heljde i pira odlučili smo se zato što su te kulture u Hrvatskoj slabo zastupljene. Heljda je naša tradicijska kultura i još prije dvadesetak godina uzgajalo ju je gotovo svako gospodarstvo u zagorskom kraju. Onako, po starinski, na malim parcelama i za vlastite potrebe. Danas to više nije slučaj, vjerojatno i zbog toga što je prerada heljde prilično komplicirana. Postoje dva načina ljuštenja heljde: hladni i topli.

Hladnim ljuštenjem dobivamo tzv. bijelu hajdinu kašu koju najčešće upotrebljavamo u klijalištima, dok onu toplo ljuštenu dobivamo prethodnim parenjem. Upravo takva (parena) hajdina kaša je ona najzastupljenija u našim jelovnicima. Koristi se za krepke juhe, odlično se slaže s vrganjima i špekom, zamjenjuje rižu u većini jela (punjena paprika, sarma, variva). Hajdino brašno koristimo za žgance, kruh, pogače, gibanice… Budući da ne sadrži gluten (kao prave žitarice), mogu ga koristiti oboljeli od celijakije.

Pir je ljudskom rodu prva poznata žitarica (tzv. isusova pšenica) koja je zbog svoje vanjske ovojnice (pljevice) vrlo otporna te ne zahtjeva ni umjetna gnojiva ni insekticide. Poput heljde, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bismo mogli ljuštiti heljdu i pir, naručili smo izradu stroja za ljuštenje. Morali smo to učiniti jer, na žalost, u Republici Hrvatskoj nismo uopće mogli pronaći ikakav stroj za ljuštenje. Napravio ga je slovenski majstor koji ga je kopirao, modificirao i usavršio. Pa iako se naš stroj ne može mjeriti s industrijskima koji obrađuju tone i tone na dan, u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe, kao i potrebe onih koji će ga možda zatrebati.

Tu je i kameni mlin, kako bismo žitarice koje uzgajamo, sami i mljeli. Na taj način proizvodimo brašno za čiju kvalitetu možemo jamčiti. U skladu sa svojim uvjerenjima nastojimo svoje žitarice iskoristiti u potpunosti.

Ljuskicama pira i heljde punimo jastuke koji će, zbog svojih zdravstvenih prednosti, sve više zamjenjivati one klasične. Naravno, ljuskice najprije treba obraditi. U tu svrhu nabavili smo 600 litarski autoklav za sterilizaciju u kojem pod pritiskom od 2,5 bara i temperaturi od 130 stupnjeva ostavljamo ljuskice cca 30 min. Tim postupkom uništavaju se bakterije, ličinke i drugi nepoželjni stanovnici budućih jastuka.

Sigurna kupovina

pouzećem ili internet bankarstvom

Besplatna dostava

za narudžbe preko 65 EUR

100% hrvatsko

iz hrvatskog zagorja

Brza usluga

trebate savjet ili sugestiju

Zašto radimo baš to što radimo?

Potičemo pozitivne promjene u društvu

Jer u ovom poslu svi dobivaju. Ekološkim uzgojem čuvamo okoliš, korisnicima naših proizvoda poboljšavamo kvalitetu života, spašavamo od zaborava i nestajanja naše tradicijske poljoprivredne kulture, želimo stvoriti prepoznatljiv eko proizvod „ z naših pitomih zagorskih brega“ i na kraju (ali ne manje važno), nastojimo kroz zaradu osigurati rast i razvoj. Zato što potičemo pozitivne promjene!

Problemi sa spavanjem

Bolovi u vratu?

Kako ste spavali ove noći?

Pojavljuju li se kod vas bolovi u vratu i ramenima, učestalo buđenje i loši snovi? Znate li da se nesanica u 65% slučajeva javlja kao posljedica lošeg krevetnog sustava?

Kvaliteta spavanja utječe na naše ponašanje, raspoloženje, zdravlje, donošenje odluka i na brojne navike. Dobrim snom možemo unaprijediti kvalitetu života.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu