O Ekobregu

jastuk od heljde ili pira

Tko je Ekobreg?

Najkraće rečeno – zaljubljenici u prirodu koji žele svojim radom i djelovanjem, bar malo, poboljšati svijet. Smatramo da smo izabrali dobar način kako da svi budu zadovoljni poslom kojeg obavljamo ( ” win – win ” kombinacija ).

Prije nekoliko godina počeli smo otkupljivati zapušteno zemljište u Radovanu, u Varaždinskoj županiji na obroncima Ivanščice. Malo – pomalo, naše su parcele rasle i danas imamo pet hektara zemljišta pod lavandom, heljdom, pirom i starim sortama jabuka i krušaka. Dva i pol hektara su pod ekološkim nadzorom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što radi Ekobreg?

Za uzgoj i preradu heljde i pira odlučili smo se zato što su te kulture u Hrvatskoj slabo zastupljene. Heljda je naša tradicijska kultura i još prije dvadesetak godina uzgajalo ju je gotovo svako gospodarstvo u zagorskom kraju. Onako, po starinski, na malim parcelama i za vlastite potrebe. Danas to više nije slučaj, vjerojatno i zbog toga što je prerada heljde prilično komplicirana. Postoje dva načina ljuštenja heljde: hladni i topli.

Hladnim ljuštenjem dobivamo tzv. bijelu hajdinu kašu koju najčešće upotrebljavamo u klijalištima, dok onu toplo ljuštenu dobivamo prethodnim parenjem. Upravo takva (parena) hajdina kaša je ona najzastupljenija u našim jelovnicima. Koristi se za krepke juhe, odlično se slaže s vrganjima i špekom, zamjenjuje rižu u većini jela (punjena paprika, sarma, variva). Hajdino brašno koristimo za žgance, kruh, pogače, gibanice… Budući da ne sadrži gluten (kao prave žitarice), mogu ga koristiti oboljeli od celijakije.

Pir je ljudskom rodu prva poznata žitarica (tzv. isusova pšenica) koja je zbog svoje vanjske ovojnice (pljevice) vrlo otporna te ne zahtjeva ni umjetna gnojiva ni insekticide. Poput heljde, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bismo mogli ljuštiti heljdu i pir, naručili smo izradu stroja za ljuštenje. Morali smo to učiniti jer, na žalost, u Republici Hrvatskoj nismo uopće mogli pronaći ikakav stroj za ljuštenje. Napravio ga je slovenski majstor koji ga je kopirao, modificirao i usavršio. Pa iako se naš stroj ne može mjeriti s industrijskima koji obrađuju tone i tone na dan, u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe, kao i potrebe onih koji će ga možda zatrebati.

Tu je i kameni mlin, kako bismo žitarice koje uzgajamo, sami i mljeli. Na taj način proizvodimo brašno za čiju kvalitetu možemo jamčiti. U skladu sa svojim uvjerenjima nastojimo svoje žitarice iskoristiti u potpunosti.

Ljuskicama pira i heljde punimo jastuke koji će, zbog svojih zdravstvenih prednosti, sve više zamjenjivati one klasične. Naravno, ljuskice najprije treba obraditi. U tu svrhu nabavili smo 600 litarski autoklav za sterilizaciju u kojem pod pritiskom od 2,5 bara i temperaturi od 130 stupnjeva ostavljamo ljuskice cca 30 min. Tim postupkom uništavaju se bakterije, ličinke i drugi nepoželjni stanovnici budućih jastuka.

O jastucima

Na jastucima spavajući provodimo trećinu života. Već je i to dovoljan razlog da pažljivo promislimo o njihovom odabiru. Za razliku od ostalih punjenja jastuka, ljuskice heljde i pira ne ponašaju se statično. Stalno se pomiču u skladu s našim pokretima i pritom nježno masiraju glavu, vrat i mišiće ramenog pojasa. Rezultat je kvalitetniji san bez bolova u vratu i ramenima. Istraživanja pokazuju da se ublažava glavobolja, migrena i hrkanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što planira Ekobreg?

Osim klasičnih jastuka, radit ćemo i dekubitus jastuke punjene ljuskicama, kako bismo i nepokretnim osobama ili onima u invalidskim kolicima, barem malo, olakšali njihove tegobe. U planu su i „štep deke“ za obične i dječje krevetiće.

 

Zašto radimo baš to što radimo?

Jer u ovom poslu svi dobivaju. Ekološkim uzgojem čuvamo okoliš, korisnicima naših proizvoda poboljšavamo kvalitetu života, spašavamo od zaborava i nestajanja naše tradicijske poljoprivredne kulture, želimo stvoriti prepoznatljiv eko proizvod „ z naših pitomih zagorskih brega“ i na kraju (ali ne manje važno), nastojimo kroz zaradu osigurati rast i razvoj. Zato što potičemo pozitivne promjene!

DSC_7137

a { font-weight: 20px;!important }

Centar za postavke privatnosti

Neophodni

Funkcionalni kolačići bez kojih bi funkcionalnost naše Web stranice bila smanjena - za sigurnost i brže učitavanje stranice, za normalno funkcioniranje narudžbe, za prikaz videa

__cfduid, woocommerce_items_in_cart, woocommerce_cart_hash, wp_woocommerce_session_, wordpress_test_cookie, youtube

Advertising

Analytics

Other