Aromaterapija i zdrav san

Ujedinite zdravo spavanje i aromaterapiju

8 sati prosječno odvajamo za spavanje. Naša želja je ujediniti zdravo spavanje i aromaterapiju na najbolji mogući način – a za to nema boljeg načina nego dovesti esenciju prirode u vaš dom.

Prirodan jastuk sa mirisima prirode

Vrhunski proizvod iz EkoBrega

S namjerom da svim ljubiteljicama i ljubiteljima Ekobrega pružimo vrhunski proizvod, dali smo se u potragu za vrhunskim stručnjacima u području eteričnih ulja i aromaterapije na području Hrvatske koji bi našu viziju formirali u stvarnost.

Taj put odveo nas je do tvrtke Phyto Formula (Phyto Formula holistički studio) i njene vlasnice, fitoaromaterapeutkinje i savjetnice te formulatorice za prirodnu kozmetiku gđe Dragane Klarić koja je po našim smjernicama uz svoje bogatno znanje zamislila i zamiješala prvobitnih 10 različitih mikseva podijeljenih na 3 osnovna djelovanja. Jedan od mikseva tako djeluje na respiratorni sustav, drugi je za opuštanje – a treći je namijenjen djeci i dijeli svojstva sa ostala dva.

Sustavnim i metodičkim ispitivanjem ovih mikseva kroz nekoliko mjeseci došli smo do 3 konačne verzije koje su sa recepturom i omjerima zatim predane tvrtki Bioeterica gđe Radojke Macan koja se kao finalni izvođač radova gđe. Dragane Klarić i nas pobrinula da finalni dio procesa; kvalitetno miješanje i punjenje u ambalažu – bude odrađeno na najvišem nivou kvalitete.

DSC03926 2

Aromaterapijska eterična ulja

Mirisna podrška u svakodnevnom životu

Eterična ulja imaju vrlo široku primjenu pa se mogu koristiti za tretiranje mnogih uobičajenih tegoba koje prate suvremeni način života poput glavobolje, stresa, nesanice, lošeg raspoloženja; mogu pomoći kod loše koncentracije; u kombinaciji s baznim uljima njeguju i uravnotežuju različita stanja kože; odlična su za pročišćavanje i osvježavanje zraka u prostorijama u kojima se boravi, a mogu biti i jako dobra podrška za tretiranje određenih zdravstvenih tegoba.Mnogi ljudi uđu u svijet aromaterapije želeći tako poboljšati i očuvati svoje zdravlje i unaprijediti kvalitetu života. Da bi eterična ulja zaista imala učinak kakav se od njih očekuje iznimno je bitno da su terapeutske kvalitete.

Mješavina za opuštanje i bolji san

Za odrasle – eterično ulje, sprej i roll-on

Naporni radni dani uzrok su velike napetosti i uznemirenosti. Ova potpuno prirodna mješavina eteričnih ulja s organskim certifikatima sinergija je lavande, vetivera i mažurana slatkog. U kombinaciji sa ugodnim i toplim mirisom benzoina i svježih i veselih nota citrusnih eteričnih ulja grejpa i slatke naranče ublažiti će stres i pomoći vam da se opustite, umirite te lakše utonete u osvježavajući san.

Primjena:
1-3 kapi ove mješavine eteričnih ulja kapa se na dodatak obješen na jastuku i udiše. Navedena mješavina može se koristiti i tijekom dana u slučaju napetosti i nervoze. U tom slučaju, jednu kap mješavine kapnite na papirnatu maramicu i udišite do kad ne osjetite kako napetost u tijelu popušta.

DSC03037
DSC02943

Mješavina za opuštanje i bolji san

Za odrasle i djecu

Mješavina eteričnih ulja lavande prave, geranija te nježnih veselih citrusnih eteričnih ulja mandarine, slatke naranče i grejpa, umiruje i opušta, ublažava stres i pomaže djetetu da lakše utone u san. Ovu mješavinu mogu, po želji, koristiti i odrasli.

Primjena:
1 (manja djeca)- 3 kapi mješavine eteričnih ulja nakapajte na dodatak obješen na jastuku i udiše. Navedenu mješavinu eteričnih ulja možete koristiti i tijekom dana ako ste napeti ili nervozni – jednu kap mješavine kapnite na papirnatu maramicu i udišite dok ne osjetite kako napetost u tijelu popušta a raspoloženje se popravlja.

Sastav:
mandarina, slatka naranča, lavanda prava, grejp, geranij

Mješavina za pomoć kod dišnih infekcija, razdražljivosti i nemira

Odrasli i djeca

Dišne infekcije obično prati začepljen nos i s njim povezano otežano disanje, kašalj, nadraženo grlo i druge tegobe poput nemira i razrdražljivosti. Kombinacijom eteričnih ulja eukaliptusa radiate, tamjana, lavande prave, sibirske jele te čajevca i limuna, dobivena je mješavina eteričnih ulja koja istovremeno opušta i umiruje, pročišćava zrak u prostoriji te ima antivirusno djelovanje; olakšava disanje, smanjuje nadražaj na kašalj odnosno olakšava iskašljavanje te nam pomaže da lakše utonemo u san. Može se koristiti kod djece starije od godinu dana te odraslih kao pomoć ili prevencija kod dišnih infekcija.

Primjena:
nakapajte 1-3 kapi mješavine eteričnih ulja na pločicu vezanu za jastuk (odrasli i djeca starija od 12 godina) iz koje će se tokom noći postepeno i lagano otpuštati miris te na taj način djelovati na nas i tokom spavanja. Za manju djecu nakapati 1 kap eteričnog ulja na pločicu a pločicu stavite blizu kreveta. Razlog tome je da taj da su mala djeca osjetljiva na mirise pa treba koristiti manju koncentraciju eteričnih ulja a pločica treba biti dalje od nosa djeteta.

Sastav:
sibirska jela, eukaliptus radiata, limun, lavanda prava, čajevac, tamjanovac arapski

DSC02800
DSC 6337

Dragana Klarić

Fitoaromaterapeutkinja i savjetnica te formulatorica za prirodnu kozmetiku

Phyto Formula (Phyto Formula holistički studio) i njena vlasnica gđa. Dragana Klarić je po našim smjernicama uz svoje bogatno znanje zamislila i zamiješala prvobitnih 10 različitih mikseva podijeljenih na 3 osnovna djelovanja. Jedan od mikseva tako djeluje na respiratorni sustav, drugi je za opuštanje – a treći je namijenjen djeci i dijeli svojstva sa ostala dva.

Što su eterična ulja?

Eterična su ulja hlapivi aromatični biološki aktivni ekstrakti. Dobivaju se iz biljnog materijala (iz različitih biljnih dijelova ili smole), najčešće destilacijom vodenom parom ili rjeđe hladnim prešanjem (usplođe citrusa). Sklona su oksidaciji kad su izložena zraku. Iako se nazivaju uljima, ona uopće nisu masna. Prava eterična ulja osjetljiva su i na svjetlost i toplinu, pa je nužno čuvati ih na hladnom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenim staklenim bočicama sa što manje prostora za zrak unutar bočice. 

Eterična su ulja vrlo kompleksnog sastava – neka sadrže i nekoliko stotina raznih kemijskih sastojaka, od kojih su neki prisutni u vrlo maloj koncentraciji, ali su bitni za terapeutsko djelovanje eteričnog ulja.

Za dobivanje nekih eteričnih ulja potrebno je jako puno biljnog materijala, što utječe i na cijenu eteričnog ulja.

Zašto biljka stvara eterična ulja?

Eterična su ulja u biljkama pohranjena u specijaliziranim stanicama, a imaju višestruku ulogu. Biljka koristi eterična ulja za privlačenje oprašivača, odbijanje insekata i životinjskih grabežljivaca, za zaštitu od bolesti i za zacjeljivanje ozlijeđenog tkiva. Neki su znanstvenici čak pretpostavili da biljke proizvode eterična ulja da bi privukle ljude da ih koriste i potom razmnožavaju i sade biljke zbog njihovih terapeutskih svojstava.

Iako se ova teorija mnogima čini kao pretjerivanje, činjenica je da su eterična ulja našla primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj te farmaceutskoj industriji, uglavnom za aromatiziranje hrane, pića i lijekova, no takva eterična ulja često nisu terapeutske kvalitete, iako imaju ugodan miris.

Kako prepoznati terapeutsko eterično ulje?

Da bi eterično ulje imalo terapeutsko djelovanje mora biti 100% prirodno, čisto i nepatvoreno. Ukratko, na bočici odnosno deklaraciji moraju biti navedeni sljedeći podaci:

1. Naziv – npr. „Lavanda prava/ljekovita“
2. Latinski naziv biljke iz koje je proizvedeno i podvrsta ili varijetet – npr. Lavandula angustifolia
3. Dio biljke iz koje je proizvedeno – npr. cvijet
4. Glavne kemijske sastavnice (kemotip) – npr. linalil acetat, linalol, beta kariofilen, 1,8-cineol
5. Način dobivanja – npr. destilacija vodenom parom
6. Uzgoj (npr. konvencionalna kultura ili biodinamički uzgoj) – osobito je bitan kod citrusa koji se u konvencionalnom uzgoju tretiraju kemijskim zaštitnim sredstvima koja se zadržavaju na usplođu (kori) ploda te putem eteričnog ulja mogu dospjeti u naše tijelo i dugoročno imati negativne posljedice na zdravlje osobe koja ga koristi.
7. Zemlja podrijetla (npr. Turska) jer određene biljke, ako rastu u različitim uvjetima stvaraju različite kemijske komponente, što utječe i na djelovanje samog eteričnog ulja.
8. Alergeni među kemijskim sastavnicama: npr. geraniol, linalol, limonen, …
9. Toksikološku oznaku – npr. nagrizajuće, nadražujuće i sl.
10. Druga upozorenja – npr. fototoksično; čuvati van dohvata djece
11. Rok valjanosti – najbolje upotrijebiti do … ili potrošiti nakon otvaranja u roku …
12. Oznaku serije (lot broj)
13. Ostale obavezne navode

Aromaterapija – kontrolirano korištenje eteričnih ulja

Aromaterapija je kontrolirano korištenje čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini.

Aromaterapija se ubraja u komplementarne grane medicine, a ono što joj daje najveći značaj i zbog čega je specifična jest holistički pristup, odnosno cjelovitost.
Najučinkovitija je u prevenciji bolesti, pomaže u procesu oporavka organizma nakon bolesti te uklanja uzroke neravnoteže u tijelu.

Podržava i ostale komplementarne grane medicine, energetske tehnike i konvencionalnu medicinu.

DSC03933

Kako djeluju eterična ulja?

Eterična su ulja kompleksnog sastava – jedno eterično ulje sadrži nekoliko stotina kemijskih spojeva, stoga djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Poznato je da kemijske komponente eteričnih ulja, pod uvjetom da su kvalitetna i nepatvorena, imaju farmakološko djelovanje na tkiva i organe, te hormonski i živčani sustav.

Mogu se koristiti na jako puno načina – direktnom ili indirektnom inhalacijom, u kozmetičkim, ali i terapeutskim pripravcima (primjenom na kožu, uvijek razrijeđena), vodeći računa o izboru eteričnih ulja, starosti i stanju osobe koja će ih koristiti, dozvoljenim dozama te načinu primjene.

DSC03900

Inhalacija - najbrži put ulaska eteričnih ulja u tijelo

Eterična ulja najbrže djeluju kad se unose u organizam inhalacijom. Naše je osjetilo mirisa tisuću puta osjetljivije od bilo kojeg drugog osjetila. Udahnute molekule eteričnih ulja djeluju i na raspoloženje i emocije – putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak, što je ujedno i najbrži put ulaska mirisnih molekula u naše tijelo (utvrđeno je da mozak odreagira nakon udisanja mirisa u roku od 4 sekunde).

Znanstvenici smatraju da je čovjek u stanju obraditi između deset i sto tisuća različitih mirisa i upamtiti ih, što je doista impresivno. Osjetilo mirisa djeluje po principu ključa i brave. Kad prvi puta osjetimo neki miris, naš limbički sustav, dio mozga koji se najviše bavi preživljavanjem, instinktima i osjećajima, to zabilježi i stavlja pod neurokemijsku bravu a pri ponovnom susretu s istim mirisom, on podražuje baš onaj dio mozga u kojem je prvi puta zabilježen. Poput ključa koji otključava bravu, molekula određenog mirisa otključava i sva sjećanja iz trenutka kad smo ga prvi puta osjetili. Ovisno o tome jesu li nam sjećanja pozitivna ili negativna miris će imati veći ili manji terapeutski učinak na nas. Na primjer, jednom djelu ljudi sviđa se miris eteričnog ulja lavande, dok drugi uz taj miris ne vežu lijepa sjećanja, pa im miris ne odgovara, a čak im može biti odbojan, zbog čega neće imati ni terapeutsko djelovanje na njih.

Osim u mozak, udahnute molekule preko nosa, dospijevaju u pluća a preko plućnih alveola i kapilara u krvotok. Ovakav način ulaska eteričnih ulja u tijelo osobito je važan za očuvanje zdravlja dišnog sustava jer mnoga eterična ulja imaju antibakterijska i antivirusna svojstva pa se mogu koristiti u prevenciji, ali i za ublažavanje simptoma dišnih infekcija te alergija.

Upravo zbog te sposobnosti djelovanja na nekoliko različitih nivoa istovremeno, eterična nam ulja mogu uspješno pomoći u rješavanju mnogih tegoba povezanih s izazovima svakodnevnog života i tako doprinijeti očuvanju zdravlja svakog pojedinca.

Također, važno je napomenuti da svako eterično ulje ima svoju energiju, kojom djeluje na ljudsko energetsko polje. Radi boljeg učinka poželjno je kombinirati nekoliko eteričnih ulja sličnog djelovanja zbog sinergijskog učinka.

FAQ

Najčešća pitanja naših kupaca

Prilikom korištenja teško je raspoznati razliku – oba jastuka imaju isto terapeutsko djelovanje i trajnost. Jastuk od heljde je popularniji pa ga naši kupci više žele – no sve je stvar vlastitog izbora.

Jastuk traje koliko traje i njegova fleksibilnost. Dok se od okretanja malo te fleksibilnosti tj. čvrstoće izgubi – jastuku se doda ljuskica. U pakiranju jastuka koje prodajemo uključen je i jedan refill sa kojim jastuk možete lako nadopuniti dok se to ponovno dogodi. Do tog trenutka može proći dosta vremena – a onda možete naručiti ili skroz novi jastuk ili naručiti ljuskice za nadopunu.

Jednom mjesečno (ili češće, ako želite) bilo bi dobro zbog spriječavanja eventualnog nastajanja bilo kakvih “životinjica” u jastucima, jastuk staviti u zamrzivač na -18 stupnjeva – ili u pećnicu na 100 stupnjeva (ne više). 20 do 25 minuta je dovoljno da onemogući bilo kakav ulazak leptirića, mušica i ostalih potencijalnih kukaca/insekata u vaš jastuk. Što se tiče ljetnih mjeseci, jastuk je dobro staviti na sunce, jer prirodna materija upija energiju Sunca te je po noći oslobađa kada spavamo.

Za jastuke od heljde i pira jamčimo trajnost 7 godina, uz pravilno održavanje. Iskoristite lijepo sunčano vrijeme i osvježite svoje jastuke kako biste ugodnije spavali na njima.

  • Često (više puta mjesečno): protresite svoj jastuk. Time povećavate njegovu prozračnost i gipkost ljuskica heljde i pira.
  • Povremeno (jednom mjesečno, a što češće – to bolje): stavite jastuk na sunce, bez vanjske jastučnice. Ljuskice vole energiju sunca.
  • Rijetko (jednom godišnje ili prema potrebi): istresite ljuskice u suhu posudu ili vrećicu. Operite unutrašnju navlaku.

Što se prosa i kapoka tiče – oni su “tihi”. U smislu da proso kao punilo ne proizvodi šuštanje poput pira i heljde. Kapok je nešto što je vunaste strukture – meko i vrlo vrlo udobno. No, da Ipak, šuštanje o kojem je riječ nije uopće glasno – čak štoviše, većina ga smatra ugodnim.

Sigurna kupovina

pouzećem ili internet bankarstvom

Besplatna dostava

za narudžbe preko 65 EUR

100% hrvatsko

iz hrvatskog zagorja

Brza usluga

trebate savjet ili sugestiju

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu