Prhki keksi od heljde

Sastojci:
150g pšeničnog glatkog brašna
60g Ekobreg brašna od heljde
30g integralnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
60g šećera
125g hladnog maslaca, narezanog na kockice
1 veliko jaje, razmućeno

Postupak:
Sve vrste brašna, prašak za pecivo, šećer i sol stavite u multipraktik i kratko ga uključite da se sastojci izmješaju. Dodajte hladni maslac i ponovo uključite multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama. Dodajte razmućeno jaje pa sve zajedno ponovo miksajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu i oblikujte u disk. Zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 1 sat.

Pećnicu ugrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj drvenoj podlozi na debljinu od 3-5 mm. Kalupima izrezujte kekse i slažite ih na pripremljeni lim. Ostatke tijesta ponovo sakupite u kuglu i razvaljajte te ponovite postupak izrezivanja.

Kekse pecite 8 minuta. Na polovici pečenja zarotirajte lim kako bi se ravnomjernije ispekli. Izvadite iz ih pećnice čim počnu dobivati laganu boju po rubovima. Keksi moraju ostati svijetli, a boju trebaju dobiti samo na dnu. Kada ih izvadite iz pećnice, keksi će još biti malo mekani, no čim se ohlade postat će čvrsti i prhki.

Dobar tek!

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu