Motar i pir – dvostruki užitak

Znate li što je motar? Biljka koju lako možete naći kako raste iz stijena u blizini mora. Ukusan je, zdrav i aromatičan te ga danas kao deliciju u svoj jelovnik uvrštava sve veći broj restorana. Iako ga je najbolje brati u proljeće, dok je još mlad, i tijekom lipnja ga možete pripremati ukiseljenog i spremiti u staklenke ili u zamrzivač. Budući da smo gurmani, u ovo jednostavno jelo od pira i povrća dodali smo motar i time mu obogatili okus. A dodatna prednost je što s istim sastojcima možete napraviti 2 jela – topli prilog i hladnu osvježavajuću salatu. Uživajte – uz EkoBreg kuham fino!

200 gr EkoBreg oljuštenog zrna pira
3 rajčice
1 veća paprika
1 češanj češnjaka
1 ljubičasti luk
2 mlada luka
šaka ukiseljenog motra
1 žlica masti
sol

EkoBreg zrno pira kuhajte u slanoj vodi oko 45 minuta. Ako se sjetite, namočite ga večer ranije i kuhajte oko pola sata.

Za to vrijeme na ugrijanoj masti popržite češnjak i luk, dodajte narezanu papriku i posolite. Kad paprika omekša, dodajte narezanu rajčicu s koje ste prethodno uklonili kožicu i kuhajte uz povremeno miješanje par minuta.  Maknite s vatre, ubacite šaku ukiseljenog motra i pir te sve zajedno promiješajte.

Salata: rajčicu, papriku i mladi luk narežite i posolite, dodajte motar i kuhani pir te začinite maslinovim uljem i vinskim octom.

Dobar tek!

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu