Znate li tko je sveta Hildegard i kako je povezana s pirom? – prvi dio

Papa Benedikt XVI. je Hildegard proglasio svetom bez postupka za kanonizaciju, a na današnji dan prije 4 godine, 7. listopada 2012. na otvaranju Biskupske sinode o novoj evangelizaciji, i crkvenom naučiteljicom. Ova svetica rođena je u Njemačkoj 1098. godine i već je u svoje vrijeme znala ono što mnogi liječnici ni danas ne usvajaju – da je prehrana jedan od najbitnijih faktora za ozdravljenje i prevenciju. Osam i pol stoljeća nakon njene smrti znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je Sveta Hildegard spoznala putem vizija. 

Sveta Hildegard iz Bingena, poznata kao „njemačka proročica“, jedna je od najneobičnijih i najintrigantnijih žena svih vremena. Bavila se je medicinom i prirodnim znanostima, pisala je i skladala pjesme, aktivno je sudjelovala u političkim i društvenim događanjima svog vremena, no najviše je bila poznata po svojim vizijama i unutarnjim objavama – ne bez razloga. Mnoga proročanstva iz njenih vizija su se obistinila, a zbog njene mudrosti po savjet su joj dolazili kraljevi, svećenstvo i obični pučani. Dopisivala se s papama, biskupima i carevima. Unatoč krhkog fizičkog zdravlja, ostavila je recepture za oko 2000 ljekovitih pripravaka koje su 800 godina bile rijetko dostupne. Otkrio ih je liječnik dr. Gottfried Hertzka koji je, bježeći od nacista, došao u Konstanz. Postao je prvi čovjek koji je pročitao Hildegardine knjige. Trebalo mu je 20 godine da ih prevede s latinskog jezika na njemački i tako svijetu dade niz vrijednih lijekova.

Sveta Hildegard je ljudima poručila:
“Mnogi od vas traže lijekove, ali bitno je da krenete od sebe, jer su mnoge vaše fizičke bolesti manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.“
Propagirala je prehranu baziranu na piru, voću i povrću.

Recept za lijek Svete Hildegard

“Kad je netko toliko oslabljen bolešću da ne može jesti, onda jednostavno uzeti cijela zrna pira i kuhati ih u vodi na jakoj vatri, dodati maslac i jaje (i malo soli). To će jelo učiniti ukusnijim i pacijent će ga htjeti jesti. Dajte to pacijentu, izliječit će ga kao dobar lijek. ” 

Prema Sv. Hildegard, pir je jedina namirnica koja nema ni jedno loše svojstvo. Pratite nas i otkrijte zašto ga je stavila u sam vrh liste namirnica koje treba redovno jesti.

– nastavlja se

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu