Jastuci kroz povijest

Jastuci su danas neizostavna stvar u našem životu, no oni nisu oduvijek bili mekani i ugodni. Najraniji primjerak jastuka pronađen je oko 7.000 godina prije Krista na području današnjeg Iraka.. Prvi jastuk je bio blok tvrdog kamena s rezom u obliku polumjeseca radi prilagodbe vratu. Namjena ovog jastuka bila je podizanje glave prilikom spavanja kako bube i kukci ne bi ulazili u uši, usta i kosu prilikom spavanja. Oko 2.000 godina prije Krista jastuci su se koristili i u starom Egiptu. Njihovi jastuci bili su vuneni ili kameni, a koristili su se kao nasloni za glavu koji podupiru tijelo, održavaju cirkulaciju i tjeraju demone.
Izrada jastuka

U Kini su jastuci rađeni od kamena i drveta, a kasnije čak i od keramike. Svoje jastuke često su ukrašavali i vjerovali su da im mekani jastuci kradu energiju dok spavaju. U Japanu su tvrde jastuke koristile gejše kako ne bi pokvarile frizuru. No, ubrzo su odustali od takvih jastuka i počeli su ih puniti heljdom. Jastuci od heljde su zasigurno bili odličan izbor jer omogućuju mekanu potporu glavi i vratu.

U Europi, Grci i Rimljani su izumitelji mekanih jastuka koji su bili nalik današnjim jastucima. Pravili su ih od tkanine koja je punjena trstikom, slamom i perjem. Imućniji građani koristili su i prijenosne jastuke koje su nosili sa sobom te su ih koristili ih u crkvi prilikom molitve. Možete li vi zamisliti kako spavate na drvenom ili kamenom jastuku? Sigurno smo da vam se nakon ovog teksta vaš jastuk čini još mekanijim 🙂

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu