Znate li tko je sveta Hildegard i kako je povezana s pirom? – drugi dio

Prema Sv. Hildegard, pir je jedina namirnica koja nema ni jedno loše svojstvo. Otkrijte zašto ga je stavila u sam vrh liste namirnica koje treba redovno jesti.

  • Pir zagrijava – pir je topiv u vodi, što ga čini lako probavljivim. U skladu s mišljenjem da ugljikohidrati predstavljaju pohranjenu energiju Sunca, ta energija se oslobađa tijekom probavnog procesa.
  • Pir „podmazuje“ – pir sadrži uravnotežen spoj masti, a u kombinaciji s izvrsnim sadržajem vlakana ta ravnoteža doprinosi smanjenju i kontroli kolesterola. Masne kiseline su od vitalnog značaja za živčani sustav, a prehrana bazirana na piru utječe na smanjenje stresa i simptoma povezanih s umorom i depresijom.
  • Pir ima visoku hranjivu vrijednost – moderna istraživanja su pokazala da je Sveta Hildegard imala pravo kad je istaknula visoku hranjivu vrijednost pira. Pir je dobar izvor vitamina, osobito B kompleksa. B vitamini pomažu kontrolirati metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Pir sadrži više B-1 vitamina (tiamina), pantotenske kiseline i niacina od današnje pšenice, s usporedivim razinama B-12 (riboflavina).
  • Tijelo tolerira pir bolje od drugih žitarica – studije na Hildegard Institutu u Njemačkoj su pokazale da mnogi s osjetljivim metaboličkim sustavom imaju dobru toleranciju na pir. Svjetski website Najzdravije namirnice također podupire ovu tvrdnju. To može biti zbog pirovog glutena kojeg je lakše probaviti nego onog iz varijeteta modernih žitarica.
  • Pir doprinosi lijepom izgledu – pir je izvrstan izvor hranjivih tvari za one koji žele povećati svoju tjelesnu kondiciju i snagu. Pir se često koristi kako bi poboljšao učinkovitost trkaćih konja. Za razliku od konja, mi manje koristimo zrno i najčešće pir koristimo u kruhu i drugim pekarskim proizvodima.
  • Pir je dobar za krv i za dobro raspoloženje – pir je bogat mukopolisaharidima, za koje je dokazano da pomažu krvi u obavljanju njenih funkcija, jačajući imunološki sustav. Pristup Svete Hildegard zdravlju naslanja se na drevni grčki sustav prema kojem tijelo ovisi o 4 „raspoloženja“: bijes (žuta žuč), bezvoljnost, flegmatičnost i melankoličnost (crna žuč). Jedna od tajni dobrog zdravlja, prema Svetoj Hildegard, je sposobnost tijela da apsorbira ili stvara protutežu crnoj žuči. „Ako ljudi ne posjeduju gorčinu žuči i tamu crne žuči, oni će uvijek biti zdravi“, napisala je.
  • Pir za sretan um i zdrav duh – neurotransmiteri su važni u određivanju raspoloženja i za mentalnu aktivnost. Dva važna sastavna bloka, fenilalanin i triptofan, dobro su zastupljeni u nutritivnom profilu pira. Dopamin te hormoni adrenalin i noradrenalina se proizvode iz fenilalanina, dok je triptofan stimulans za proizvodnju serotonina, važnog za dobro raspoloženje i budnost.
  • Bez obzira na to kako se jede, kao kruh ili u drugim oblicima, pir je dobar i lako probavljiv – „starinski“ kruh od pira prekrasnog je, slatkastog i pomalo orašastog okusa. Čak i bijelo brašno pira u biti je od cijelog zrna. Za razliku od brašna pšenice, bitni sastojci i vitalne prehrambene komponente pira zadržane su u zrnu sve do prije mljevenja. Nasuprot tome, bijela pšenična brašna moraju biti “obogaćena” i velik dio hranjive vrijednosti pšenice gubi se u procesu mljevenja.

– nastavlja se –

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite posljednje vijesti i akcije u EkoBregu