Proso gris – domaći proizvod

Proso gris

Proso gris – proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica. Ne sadrži gluten pa ga mogu korisiti oboljeli od celijakije. Lako je probavljiv, djeluje alkalno i smirujuće na želudac. Blagog je, slatkastog okusa i sadrži mnoštvo korisnih hranjivih tvari. Sadrži oko 15% bjelančevina, bogat je vlaknima i mineralima. Ima više željeza od ostalih žitarica, a dobar je izvor cinka, kalcija, mangana i B vitamina. Ima nizak postotak šećera i relativno nizak glikemijski indeks, pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Idealna je namirnica za prehranu beba, osobito uz dodatak voća (jabuke, banana, kruške).

Proso se može koristiti u pripremi slanih i slatkih jela. Proso gris možete kuhati u mlijeku ili u vodi u omjeru 3:1. Za slatku varijantu dodajte šećer, med, čokoladu ili voće.  Možete ga koristiti za krem juhe, peciva i kolače. Budući da proso ne sadrži gluten, potrebno ga je pomiješati sa sastojcima koji će ga povezati (na primjer jaja, mlijeko, svježi sir, vrhnje).

Podijelite s nama svoj omiljeni recept!

15 kn

header-widget4

Hrvatsko

Uzgojeno, prerađeno i proizvedeno u Hrvatskoj. 100% hrvatski proizvod!!
Kupnjom naših proizvoda, direktno pomažete razvoju hrvatskog sela i domaće poljoprivrede.

Proso gris

Proso gris – proso se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine prije 7000 godina, a vremenom se proširilo po cijelom svijetu. Nekada je smatrano sirotinjskom hranom te je čak služilo za prehranu stoke. Rimljani i Gali su od ove žitarice radili kašu, a u srednjem vijeku proso se jelo češće od pšenice i smatralo se odličnom zamjenom za meso (ima dosta bjelančevina). U skladištima se moglo čuvati i do 20 godina. Povijest bilježi da se Venecija spasila od opsade Đenovljana upravo zahvaljujući prosu sačuvanom u svojim skladištima.

Postoji nekoliko vrsta prosa, a najčešće je žute boje. Proso se jede bez ljuske, jer je ona teško probavljiva (sadrži oko 53% celuloze).

Zbog visokog udjela salicilne kiseline, proso odlično djeluje na kožu, kosu, nokte i zube. Uravnotežuje organizam, regulira probavu i preporučuje se osobama s crijevnim problemima te u slučajevima povećanog fizičkog napora. Idealna je namirnica za bebe i starije osobe, dijabetičare, osobe osjetljive na gluten i oboljele od celijakije.

 1. 5 out of 5

  Odusevljeni smo! I sin i ja! Kako ne smijemo ni gluten ni zob, ovo nam je i kao griz dorucak ali i kao cokolino, ili unutar kase neke…fino!!!

 2. 5 out of 5

  Moj malac ga obozava!

 3. 5 out of 5

  (Potvrđen vlasnik)

  Od sada samo ovaj griz, odlična zamjena za onaj klasični pšenični, naravno i puno zdraviji.

Napiši recenziju