Prosena kaša – domaći proizvod

Prosena kaša

Prosena kaša – Proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica. Ne sadrži gluten pa ga mogu korisiti oboljeli od celijakije. Lako je probavljiv, djeluje alkalno i smirujuće na želudac. Blagog je, slatkastog okusa i sadrži mnoštvo korisnih hranjivih tvari. Sadrži oko 15% bjelančevina, bogat je vlaknima i mineralima. Ima više željeza od ostalih žitarica, a dobar je izvor cinka, kalcija, mangana i B vitamina. Ima nizak postotak šećera i relativno nizak glikemijski indeks, pa ga mogu koristiti i dijabetičari.

Prosena kaša se može koristiti u pripremi slanih i slatkih jela. Može se kuhati i jesti zasebno ili kao prilog i sastojak nekog drugog jela. Prosena kaša kuha se u vodi u omjeru 3:1. Možete je korisiti za juhe, priloge, salate, u kombinaciji s voćem za doručak. Idealna je namirnica za prehranu beba, osobito uz dodatak voća (jabuke, banana, kruške).

Podijelite s nama svoj omiljeni recept!

15 kn

header-widget4

Hrvatsko

Uzgojeno, prerađeno i proizvedeno u Hrvatskoj. 100% hrvatski proizvod!!
Kupnjom naših proizvoda, direktno pomažete razvoju hrvatskog sela i domaće poljoprivrede.

Prosena kaša

Prosena kaša – Proso se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine prije 7000 godina, a vremenom se proširilo po cijelom svijetu. Nekada je smatrano sirotinjskom hranom te je čak služilo za prehranu stoke. Rimljani i Gali su od ove žitarice radili kašu, a u srednjem vijeku proso se jelo češće od pšenice i smatralo se odličnom zamjenom za meso (ima dosta bjelančevina). U skladištima se moglo čuvati i do 20 godina. Povijest bilježi da se Venecija spasila od opsade Đenovljana upravo zahvaljujući prosu sačuvanom u svojim skladištima.

Postoji nekoliko vrsta prosa, a najčešće je žute boje. Proso se jede bez ljuske, jer je ona teško probavljiva (sadrži oko 53% celuloze).

Zbog visokog udjela salicilne kiseline, proso odlično djeluje na kožu, kosu, nokte i zube. Uravnotežuje organizam, regulira probavu i preporučuje se osobama s crijevnim problemima te u slučajevima povećanog fizičkog napora. Idealna je namirnica za bebe i starije osobe, dijabetičare, osobe osjetljive na gluten i oboljele od celijakije.

 1. 5 out of 5

  Fino i pristupacno! Meni najbolji proso na nasem trzistu

 2. 5 out of 5

  Koliko je dobra govori cinjenica da sam uzela preko 10kg :)
  Tesko je pronaci hrvatski proso, a ovaj je divan!

 3. 5 out of 5

  Fino fino fino u juhici!

 4. 5 out of 5

  najbolji proso koji sam kupio,vrhunska kvaliteta i često je na mom tanjuru

Napiši recenziju