Hajdina kaša – domaći proizvod

(5 recenzija korisnika)
5.00 out of 5

Heljda (Polygonum fagopyrum) je planinska jednogodišnja biljka podrijetlom iz Azije i sjeverne Europe. Poznamo je još i pod nazivima: hajda, hajdina, ajda, eljda i jelda. Vrlo je jednostavna za uzgoj, a uspijeva na siromašnom, pjeskovitom, blago kiselom tlu, s dosta vlage. Otporna je na bolesti i štetnike pa ne zahtjeva primjenu pesticida i herbicida. Heljda zapravo nije žitarica već spada u zeljasto povrće. Dugo cvate (od lipnja do rujna) i ima cvijet na koji pčele lako sjedaju (samo u jutarnjim satima). Pri povoljnim uvjetima može se dobiti 80-100 kg meda s jednog hektara.

20 kn

header-widget4

Hrvatsko

Uzgojeno, prerađeno i proizvedeno u Hrvatskoj. 100% hrvatski proizvod!!
Kupnjom naših proizvoda, direktno pomažete razvoju hrvatskog sela i domaće poljoprivrede.

Hajdina kaša

Hajdina kaša (hajdinska kaša) je bogata energijom i hranjivim tvarima, a ne sadrži gluten pa je u prehrani mogu koristiti oni koji su zbog alergije prisiljeni izbjegavati uobičajene žitarice. Sadrži dijetalna vlakna, izvrstan je izvor antioksidativnih biljnih spojeva (luteina, zaeksatina, rutina, kvarcetina), mangana, magnezija, željeza, fosfora, joda, vitamina B skupine. Zanimljive su nedavne spoznaje da heljda  smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Također je otkriveno da smanjuje visoki tlak i kolesterol. Često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Koristi se i brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata. Sladokusci danas na internetu mogu pronaći sve više recepata za jela i slastice od heljde odn. hajdine kaše.

Dodatne informacije

Težina1 kg
 1. 5 out of 5

  (Potvrđen vlasnik)

  Prvenstveno mi je drago da sam prije par godina napokon našao hrvatskog proizvođača heljde, do tada sam uvijek kupovao u Sloveniji. Kako heljdina kaša tako i brašno koje uzimam su vrhunske kvalitete stoga… samo naprijed!

 2. 5 out of 5

  Najnaj the best kaša ever!!!

 3. 5 out of 5

  vrhunska kvaliteta ,najbolja na našem području,drago mi je da sve više ljudi shvaća vrijednost heljd. uvijek imate moje preporuke za sve proizvode

 4. 5 out of 5

  Ova kaša me je vratila u djetinjstvo !!! Onda znate kako je odlična ,nema bolje :)

 5. 5 out of 5

  Zdravo a jako jako fino! To su proizvodi ekobrega koje preporucujem svima :)

Napiši recenziju