Jastuk od heljde ili pira – Ekobreg jastuci

jastuk od heljde ili pira

Jastuk od heljde ili pira

Jastuk od heljde

Heljda je dobila ime po grčkoj riječi fagus, što u prijevodu znači bukva, i pyros, što znači pšenica. Potječe iz Centralne Azije gdje se uzgajala još 6000 g. prije Krista, i odakle se proširila na Tibet, Kinu, Japan i Europu. Heljda nema prirodnih neprijatelja, pa se ne tretira pesticidima. Jastuk od heljdinih ljuskica koristi se u azijskim kulturama preko šest stoljeća, no zapadne kulture su njegove dobrobiti počele shvaćati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća. Upravo zbog dokazane djelotvornosti suvremeni terapeuti širom svijeta preporučuju jastuk od heljdinih ljuskica za miran san i spavanje bez bolova u vratu. Zbog visoke količine silicijske kiseline u ljuskicama, koja sprječava razvoj bakterija i grinja, jastuk ima i antibakterijska svojstva. Ljuskice ne zadržavaju ni toplinu ni hladnoću te ljeti hlade, a zimi griju.

Jastuk od pira

Pir je jedna od najstarijih vrsta žitarica. Kao i heljda, potječe iz Azije gdje je bio poznat još 15000 g. prije Krista. Iz Azije se proširio na Bliski istok, a zatim na cijeli teritorij Europe. Pir je stoljećima bio glavna žitarica, a u vrijeme Rimljana kaša od pira je hranila rimsku vojsku. Pir je pogodan za biološki uzgoj. Zrno pira je otporno i ne zahtijeva umjetna gnojiva ni insekticide, a ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja, čak i od ultraljubičastih zraka. Ekološki dobivene ljuskice pira dvostruko su otprašene, selektirane i sterilizirane prije punjenja jastuka. Jastuk od pira rastresitiji je od heljdina jastuka. Ljuskice u jastuku omogućavaju bolju cirkulaciju zraka i tako sprječavaju znojenje glave prilikom spavanja, te smanjuju mogućnost nakupljanja vlage i prašine koji pogoduju razvoju grinja.

Jastuk od heljde ili pira pomaže kod bolesnih stanja vrata, bolesti mišića ramenog pojasa, stanja nakon ozljeda vrata i ramena, kod astme, alergije na kućnu prašinu i grinje, nesanice, hrkanja, glavobolje i migrene.

Jastučnica

Za jastuk od heljde ili pira upotrebljavamo jastučnice izrađene od kvalitetnog 100% prirodnog pamuka. Koristimo materijale izrađene u Hrvatskoj (Čateks) i time dajemo svoj skroman doprinos hrvatskoj proizvodnji. Od ponuđenih uzoraka i boja kreirajte jastuk po svojim željama! Za Vas biramo najprikladnije uzorke. Prilikom narudžbe poštovat ćemo Vaše želje – recite nam kome je jastuk namijenjen i uz kakvu se posteljinu kombinira, kako bi i vizualno bio savršen.

Mirisni aromaterapeutski jastučić – lavanda i kamilica

Uz jastuk od heljde ili pira i jastučnicu dobivate i aromaterapeutski jastučić koji se stavlja u unutrašnjost samog jastuka. Prilikom spavanja, trljanjem lica o jastuk, oslobađa se miris iz jastučića koji svojim svojstvima dodatno doprinosi kvaliteti sna. Jastučići su punjeni ekološki uzgojenim biljem. Možete birati između lavande i kamilice. Već su i naše bake znale da kamilica pomaže kod nervoze, stresa, nesanice, da smiruje tjeskobu, te blagotvorno djeluje protiv alergija. Lavanda svojim svježim mirisom olakšava probleme s disanjem, ublažava glavobolju, ima protuupalna svojstva, pomaže kod bolnih grčeva, dokazano djeluje umirujuće i tako pomaže kod nesanice i stresa.

Prilikom narudžbe Vi birate miris!

Održavanje

Vrlo jednostavno: s vremena na vrijeme protresti, bar jednom mjesečno prosunčati i provjetriti. Jastučnica se uobičajeno pere, ali ljuskice ne smiju u vodu. Njih izvadite i vratite u čistu i suhu jastučnicu. Uz uobičajenu uporabu jastuk od heljde ili pira može trajati i do 7 godina.

a { font-weight: 20px;!important }